Monday, September 7, 2009

CiTer Ramadhan : 15 Hari Berlalu..

Assalamualaikum WarahmatulLahi Wabarakatuh.. Dengan Nama Allah Yang Maha

Pemurah lagi Maha Penyayang..
Segala puji bagi Allah Tuhan yg menguasai langit dan bumi..Masa yg telah berlalu tidak akan kembali lagi..

Hari ini sudah hari ke-16 dalam bulan Ramadhan..Sudah 15hari Ramadhan berlalu..Separuh masa pertama telah habis..kini tinggal lagi separuh masa kedua..Merenung kembali masih banyak kekurangan hanyalah kerugian semata-mata yg diperolehi..mungkin iman yang lemah tidak mampu merebut sebanyak mungkin peluang-peluang berharga yg ditawarkan olah Allah SWT..berbeza dengan pada Salafussoleh terdahulu..mereka begitu serius menyambut kedatangan Ramadhan dan hari2 yang dilalui merupakan hari2 yang sangat bernilai di sisi Allah SWT..


Mari kita menyusuri sedikit dari kehidupan Orang2 Soleh terdahulu di dlm Bulan Ramadhan..

Abu Bakar ash-Shiddiq : sentiasa melaksanakan solat di malam hari dengan khusyuk dan sampai menitiskan air mata.

Umar bin Khattab : setelah melakukan solat malam, beliau membangunkan keluarganya untuk solat malam.

Utsman bin 'Affan : menamatkan bacaan al-Qur'an sekali setiap harinya. Sedangkan az-Zuhri, diceritakan mengurangi kegiatan mendengar hadis dan majlis ilmu untuk lebih banyak berinteraksi dengan al-Qur'an. Sementara Ibrahim an-Nakha'i, jika memasuki hari kesepuluh terakhir di bulan Ramadhan, mengkhatamkan al-Qur'an setiap malam.

Abu Hurairah : dan para sahabat lainnya lebih banyak berdiam diri di masjid. "Kami menjaga puasa kami," begitu kata mereka.

Imam Ahmad: Sejak hari pertama Ramadhan, beliau akan memasuki masjid dan menetap didalamnya. Bertasbih dan istighfar, memuji dan memohon ampunan. Setiap kali ia berhadas, maka Imam Ahmad berwudhu' dan kembali ke dalam masjid melakukan aktivitinya. Ia tidak pernah pulang ke rumah kecuali untuk makan, minum dan tidur sebentar.

****************

Setelah 15 hari berlalu.....

1. Ramai orang bertanya...."syeikh camne tempat ko ramai lagi ke org kat masjid solat terawih..?? (err nape dorang tanye mesti bila dah sampai ke hujung ni org makin xramai...huhu)


2. Alamak Quran pon tak sampai separuh lagi..adei camne nk khatam ni..huhu

3. Selalu menguap2 bila solat terawih tu pon baru 4rakaat...hai dah jemu kerr?hohoho

4. MmM..ramainye org mintak sumbangan ikhlas bulan2 posa ni..3kali jumpa org yg sama tp kt tempat berlainan yg peliknye hari yg sama..tp lg plik dia xcam ke muka aku yg familiar ni..hohoho (xpe banyakkan bersedekah bulan ramadhan)


5. Pg jalon-jalon ku lihat kt mana2 tempat makin rancak menghias kedai2, pejabat2, bangunan2..nak sambut raya agaknye..bukan tu saje lagu2 raya pon rancak juga berdendang..lalala (itule budaya orang kite..)


Sekian dulu...Selamat Beramal

**Ehmm separuh masa kedua ni ado satu mlm yg lebih baik dari 1000 bulan..oh!


P/S : dah 15hari pose aku makin kurus daa..huhuhu

Boleh di Baca juga

Related Posts with Thumbnails