Wednesday, November 4, 2009

Ku Rindu NasihatMu...


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Untuk Mu Tuan Syeikh

Nasihatmu ku jadikan panduan

Seorang lelaki yg aku kagumi..
mukanya bersih berseri..
janggutnya nipis rapi...
matanya sentiasa tajam memerhati meneliti...
tanda sujud di dahi...
sentiasa berjubah berserban mengikut sunnah nabi...
ilmu di dada sudah cukup terbukti...

memang layak untuk mu gelaran Da'i...

*****
Ku masih ingat pesanmu pada kami anak-anak muda yang dahaga ilmu..
"...ingat kalau besi itu boleh berkarat ada ubatnya...ambil saje ubatnye lalu digosok maka berkilat semula...begitu juga hati boleh berkarat..lalu kita mesti mencari ubatnya..ingat! bacalah al-Quran sebelum waktu subuh sebab itulah ubat bagi hati...hati yang berkarat bersinar terang.."

********
Memang benar... seminggu kami dibawah didikan dan tunjuk ajarmu...ku lihat dikau sentiasa istiqamah..bangkit tidurmu 4.30pagi...solat malam mu munajat mu zikir mu dan akhir sekali kau tekun membaca kalam suci Ilahi sehingga kumandang suara azan...


******
Dikau pesan lagi pada kami...
Kalau entum buat kerja dakwah ajak orang kepada kebaikkan jumpa orang sana sini...ingat! solat Tahajjud mu jangan tinggal....itulah kekuatan seorang Da'i...Allah akan campakkan pada lidahmu 'Qaulan Thaqila'..cakapmu ada roh...ada kekuatan...ada hikmah...ada hemah...cakapmu masuk ke dalam hati-hati...menarik mereka mengingati Allah SWT...


*****

Wahai Tuan Sheikh...
Cinta dan tekun mu pada Sunnah amatku kagumi...kalau boleh seluruh kehidupan Nabi nak kau jadikan sama dengan kehidupan mu...Sebelum tido dikau akan bg tazkirah...sebelum tido dikau selalu meminyakkan rambut and bercelak...kami yang jahil ini bertanya...dengan senyuman dikau menjawab macam ni la nabi kalo nak tido...Dalam senda gurau mu 'dan satu lagi camni la kalo nak jadi hensem..' hihihi.

****Walau seketika kami bersama mu namun banyak sekali mutiara ilmu yang kami dapat...walau ia telah lama berlalu namun masih segar diingatanku...sebab dikau sentiasa dalam doaku...alangkah beruntung menjadi insan seperti mu...kebaikkan mu sentiasa bertambah...kata-kata ini memang sesuai untukmu....Orang yang paling baik dikalangan kamu..
Pabila melihat wajahnya teringat dikau pada Allah..
Mendengar kata-katanya bertambah ilmu mu....
Pabila melihat tingkah laku nya bertambah keinginan mu untuk beramal..P/S : Wahai tuan syeikh aku rindu mendengar nasihatmu..moga dikau sentiasa diRahmati Allah SWT..


Boleh di Baca juga

Related Posts with Thumbnails